søndag 30. juni 2024

Nattsangerturen 7. juni

Værmeldingene var ikke av de beste denne ettermiddagen. Mulighetene for at turen måtte avlyses gjorde at vi ikke gikk ut med påminnelser om turen på mail og bombevarsler slik vi pleier å gjøre. Men i og med at det stod i programmet regnet vi med at noen hadde fått det med seg. Vi ble fem stykker som møtte opp så vi fikk plass i en bil. Det hadde heldigvis sluttet å regne og sola tittet fram. Temperaturen kunne vært noen grader høyere.

På forhånd hadde vi fått greie på at det var en gulsanger som sang langs sykkelstien på Kongsgård. Det ble vårt første stopp. Vi parkerte bortenfor Kløvertun og gikk på måfå nedover jordet mot sykkelstien. Retningen vi valgte viste seg å være riktig og det tok ikke lang tid før vi fikk høre fuglens fantastiske sang. Dessverre fikk vi ikke se og fotografert fuglen som var godt skjult i løvverket.

Etter å ha lyttet til sangfuglen gikk turen videre til Havlimyra. Før hadde vi stoppet på hovedveien for å høre sangerne nede i sivbeltet, men støyen fra passerende biler sjenerte mye. Derfor valgte vi å prøve å dra over på den andre siden på Dalsveien. Etter en stund begynte en myrsanger på kveldssangen. Andre sangere ga ikke lyd fra seg.


Her er vi på Dalsveien 

Havlimyra sett fra Dalsveien. 

Vi håpet at det også skulle dukke opp en rørsanger, men den sviktet oss denne kvelden

Videre hadde vi to alternativer. Det ene var å dra til Birkeland for å høre en syngende åkerrikse, eller å kjøre til Tjomsemoen der det skulle holde seg en vaktel. Valget ble vaktelen siden fleremanglet den som Kristiansandkryss.

Før vi kom til Tjomsemoen, tok vi en tur nedom Torvesanden for å sjekke sivbeltet der. En rørsanger gledet oss snart med sine kveldstrofer før vi kjørte videre.

Vel framme parkerte vi i et område vi mente den kunne holde seg. Etter å ha lyttet en stund uten noe respons, prøvde vi med litt lyd. Da ikke det ga noen resultat ringte vi en som hadde hørt fuglen for å vite om vi var på rett sted. Det var vi. Etter en tid gav vi oss uten at fuglen gjorde seg til kjenne.

Siste stopp denne kvelden ble anlegget ved Aberdalen der vi håpet på at det var liv i natteravnen. Da vi kom til bommen på veien traff vi flere fuglefolk som var ute i samme ærend. Det begynte å bli kjølig og myggen plagsom, så vi gå opp uten å ha hørt fuglen. Mulig vi var der i tidligste laget.

 

Avslutter med å vise artslisten på turen:

19:30 - 1945 Kongsgård:

1 gulsanger, 1 svarttrost, 2 fiskemåke, 2 ringdue, 2 gråtrost, 1 munk og 1 låvesvale.

20:00 - 20:15 Rundglipen:

1 blåmeis., 1 stokkand, 25 fiskemåker + 2 pullus, 2 gråmåke, 1 munk og 1 linerle.

20:15 - 20:30 Dalslimyra:

2 myrsanger, 2 sivspurv, 5 tårnseiler, 1 blåmeis og 1 låvesvale.

21:05 Søgnejordet:

150 grågås og1 skjære.

21:10 - 21:30 Torvesanden:

6 taksvale, 2 siland, 3 tyrkerdue, 2 svartbak, 2 hettemåke, 8 sildemåke, 1 stokkand, 2 tårnseiler, 1 stær, 2 strandsnipe, 1 svarttrost, 1 fiskemåke, 1 blåmeis, 1 rørsanger, 1 ringdue, 1 bokfink, 1 løvsanger og 1 tjeld.

21:45 - 22:15 Tjomsemoen:

3 svarttrost, 1 munk, 1 grønnfink og1 linerle.

22:45 - 23:00 Aberdalen øst:

1 rugde og 1 rødstrupe.



Tekst/ Foto: Rolf Sunde