onsdag 2. november 2022

Flott foreningsmøte med Børge Mørkve-Simonsen 12.10.22 "4 årstider ved Songvår fyr"

 

Onsdag 12. oktober var det Børge Mørkve-Simonsen som var gjest i dykkerklubbens lokaler i Hannevika. Gledelig var det at 33 personer hadde tatt turen. «4 årstider ved Songvår fyr» var temaet denne kvelden.
Børge Mørkve- Simonsen har de siste årene brukt mye tid på Songvår fyr, som er en meget spennende fuglelokalitet gjennom alle årstidene. Han har kikket på fugl og ringmerket på stedet.


 

Litt historikk. Songvår fyr er ikke, som man kunne tro, plassert på en øy med navn Songvår. Fyret ligger på Hellersøy, mens naboøya i nord heter Songvår. I 1886 bestemte fyrdirektøren at fyret skulle hete Songvaar fyr. Navnet er unikt, noe som var og er ønskelig for fyr. Det finnes flere Hellersøyer langs kysten og fem bare i Søgne. Fyret ble første gang tent i 1888. I 1955 ble et nytt, 14 m. høyt fyr tatt i bruk. I 2004 ble den gamle fyrlykta erstattet av et moderne plasttårn. Hellersøy ble fredet som fuglereservat i 1981 og derfor forbudt å bevege seg utenom fyrområdet melleom 15. mars og 15. juli. (Wikipedia)

Songvårs venner har gjort en svær jobb med å holde bygningsmassen ved like. Det er også 25 sengeplasser til rådighet for de som ønsker å overnatte. Dette er en perle ute i havet som få Kristiansandere kjenner til.

Som nevnt har Børge tilbragt utallige timer på øya. Vinterstid kan det være ganske værhardt der ute i havgapet, så han har opplevd ganske urolig hav på sin tur ut i havgapet. Det er registrert 125 arter på Songvår. Børge mangler 20 av disse, så han har noen kryss igjen. Det er mest på vår- og høsttrekket mange av artene har en hvilepause der. Ellers er det både sjøfugl, rovfugl og noen småfugl som hekker på øyene. Mange av disse har fått en ring rundt foten i årenes løp. Her er noen av artene Børge viste bilder av.

Fjæreplytt er gjest om vinteren

Havlirer flyr forbi. 

Havsvale som er fanget i nettet. 

Nett til å fange havsvaler for ringmerking. 

En lappspove har fått ring på foten.

Det er ikke bare i Nord- Norge man kan treffe lunde. 

En myrsnipe tar seg en hvil. 

Svømmesnipe er en sjelden gjest her sør. 

Etter Børge hadde vist bilder og fortalt om fuglelivet på Songvår. Var det Hans Kristians tur til å gi de fremmøtte en innføring i bruk av nettstedet «Artsobservasjoner». For å få en oversikt over fuglebestanden her til lands er det viktig å få flest mulig arter registrert. Da er det nyttig å få en god opplæring hvordan nettsiden fungerer og at flest mulig legger ting inn på siden.

Etterpå bar det tid til kaffe og kjeks og en fugleprat


Tekst: Rolf Sunde

Foto: Børge Mørkve- Simonsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar