torsdag 28. september 2023

Terje Axelsen på besøk

 

Onsdag 13. sept. fant høstens første innemøte sted i dykkerklubbens lokaler i Hannevika. Vi var så heldige å få Terje Akselsen til å ta turen helt fra Sande for å fortelle om flere av hans turer rundt om på kloden. Turene han hadde foredrag om var i regi av NOF travel der han hadde vært turleder.

NOF står for Natur og fritid som er et selskap som arrangerer reiser for BirdLifes medlemmer som ønsker å kunne reise til flotte fugleområder i inn- og utland. Innenlands har de lokale BirdLife foreningene mange gode tilbud om dagseksursjoner og kortere turer, eller opphold på fuglestasjoner. Lengre turer til utlandet krevers mye i forhold til organisering, økonomi og ansvar. BirdLife sentralt har derfor sammen med BirdLife Oslo og Akershus inngått et samarbeid med Natur og Fritid AS om tilbudet "NoF Travel" som et samarbeidsprosjekt der målet er å tilfredsstille medlemmenes ornitologiske reiselyst. NoF Travel skal levere et opplevelsesprodukt. Medlemmene er imidlertid ikke en homogen gruppe. Tvert imot, det er svært ulikt kunnskapsnivå, det er forskjellige interesseområder, ulik alder og ulik økonomi. Derfor har de et turtilbud med variasjon både i forhold til reiselengde, varighet og prisnivå. Det er også viktig å finne gode hoteller og god mat på på reiseruta.

Første stopp var Thailand. Bildeeksemplene jeg har lagt ved er tatt med mitt kamera fra lerretet under foredraget og da ble kvaliteten så som så. I Thailand har Terje registrert over 700 arter. Her er noen av dem.

Blåskjære

Blå fluesnapper

Rubinstrupe

 Neste tur Terje viste bilder fra var Japan. Der bor det mer enn 126 millioner mennesker på et areal 10% større enn Norge. De besøkte de tre største øyene i Japan. Først Honshu som er den største hvor hovedstaden Tokyo ligger. Deretter reiste til den tredje største øya, Kyushu som ligger i sør. Til slutt besøkte de den nest største og nordligste øya Hokkaido, hvor vintersportsstedet Sapporo ligger. Det var vintervær i Karuizawa med kalde netter ned til minus 10 og milde dager rundt null eller med noen få plussgrader. I sør var det mildt med over 10 grader om dagen og milde netter. Her ble det tid til noen båtturer.

Svarthodealbatross

Kjempehavørn som er en del større og kraftigere enn vår lokale art

I japan overvintrer også store flokker med hvitnakketraner og japantraner.


Fra Japan går turen til Afrika og Ghana. Landet er engelsktalende og et av de mest stabile og trygge landene i regionen med best infrastruktur. Det har derfor pekt seg ut som det mest aktuelle reisemål for den som vil oppleve naturen og fugleartene i Vest-Afrika. Mens den sørlige delen av landet er frodig og har noen gjenværende områder med tropisk regnskog, blir det tørrere mot nord der busksavanne er mer dominerende. Dette gir landet en variert fauna innenfor et begrenset område. Ca 750 fuglearter er registrert i Ghana.

En snåling som heter gulhodegrottefugl

Denne fuglen er en springvaktel

Fra Afrika gikk turen over dammen til Sør-Amerika og Brasil. Med mer enn 8 millioner kvadratkilometer er det kun litt mindre enn hele Europa. Selv om de kjørte 3700 kilometer på 14 dager, fikk de kun sett en bitteliten del av dette enorme landet. Områdene bestod av Atlanterhavsregnskog og en rekke andre områder fra tørr Caatinga til frodig mangroveskog og fjellområder med beskjeden vegetasjon. Været var bra det meste av tiden. Det var dager med 35-40 grader, men også «kjølige» dager med rundt 20+. Om natten var det hett de fleste steder.

Her fikk vi bla. se mange varianter av kolibri. Denne vakre fuglen er en rubintopas.

I Brasil kunne Terje feire at han hadde passert 1000 arter på lista si fra sør Amerika. 

Tekst: Rolf Sunde/ Terje Axelsen 

Foto: Terje Axelsen. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar