mandag 4. mars 2024

Fuglelivet på Kvarenes

 Onsdag 12. oktober var det igjen tid for foredrag i dykkerklubbens lokaler i Hannevika. Denne kvelden hadde Arvid Kvarenes sagt ja til å fortelle om fuglelivet ved Kvåsefjorden. Temaet var «Hverdagsglimt fra Kvåsefjorden». Foredraget var todelt. I første delen fikk vi presentert et utvalg av artene han hadde observert og fotografert på selve fjorden. Andre del var historier og bilder fra et fotoskjul det det ble benyttet åte som lokkemiddel.

Arvid Kvarenes gjør seg klar for kveldens foredrag. Foto: Rolf Sunde



Gjennom årene han hadde til bragt ved Kvåsefjorden hadde han sett en variasjon i mengden fugl. Fjorden ligger mellom Kristiansand og Lillesand. Siden fjorden har en del holmer og sjær som ligger ytterst ut mot det åpne havet, er det siste stopp for mange vadere, ender og andre sjøfugl på trekk. Meholmen var et av stedene mange mellomlander.

Tilbakegangen av fugl tilknyttet havet kan i mange tilfeller skyldes mangel på mat. Spesielt er dette gått ut over sildemåka og flere av måkeatene. Det var mange arter som ble vist bilder av som islom, storlom, alke, alkekonge, sjøorre, havelle, steinvender, polarsnipe, fjæreplytt, stjertand og gråstrupedykker. Rovfugl kan også dukke opp som vandrefalk og dvergfalk. En art som har tatt seg opp i området er havørna. Det er par som hekker i nærområdet. Da er det ikke bare fisk som står på menyen.


Dvergfalk på Meholmen. Foto: Arvid Kvarenes

Lomvi på fjorden. Foto: Arvid Kvarenes

Fra fotosjulet blir det som nevnt brukt åte som lokkemiddel. Det er vilt som er blitt påkjørt eller omkommet på annet vis som blir hentet fram fra fryseren. Siden man kommer så nær fuglene så vi mange fantastiske bilder. Flere var situasjonsbilder der fuglene kranglet om maten. Av arter som ble vist var musvåk, hønsehauk, spurvehauk kongeørn og havørn. Ellers dukket det opp fugl som kom for å spise rester som ravn og hegre.




En ung hann spurvehauk. Foto: Arvid Kvarenes

Hønsehauk og musvåk krangler om maten. Foto: Arvid Kvarenes


Deler av Randesund og Høvåg har også andre sjeldne gjester som kan dukke opp. Vi fikk se bilder av isfugl, lappugle og hærfugl. Ellers er det blitt ringmerket brunkinnskogtrost og pirol på Drange. Skal du ut å kikke på fugl er det absolutt å anbefale en tur i området, enten det er i skogen eller ute langs fjorden.


Sjelden gjest på besøk, en hærfugl. Foto: Arvid Kvarenes


Skrevet av Rolf Sunde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar