fredag 13. mai 2011

Kryssetur til Lista

Tirsdag 10. mai 2011 vil definitivt gå ned i historien som en av de beste dagene på Lista for sjeldenheter. Dagen begynte bra da Tellef Barøy Vestøl oppdaget ei damsnipe i Vågsvollvika. Selv om damsnipe er en sjelden fugl, kunne den ikke sammenlignes med det som skulle komme. Noen få timer seinere tikket det inn ei melding på telefonen om at Tellef og Gunnar Gundersen hadde sett en steintrost hunn i lebeltet ved Lista Fyr! Steintrost er en megarraritet i Norge, og dette er kun det fjerde funnet i Norge, og det første siden 1974. Dette førte ikke overraskende til at mange kryssere hev seg i bilen og kjørte mot Lista. Desverre forsvant steintrosten etter noen minutter da den ble skremt av noen turgåere. Selv om steintrosten ikke ble gjenfunnet ble det oppdaget en annen megararitet som uten tvil blidgjorde mange av de fremmøtte. Det var Jarl Marius Abrahamsen som oppdaget en voksen hann rødbrystlo i Vågsvollmarka. Dette er også en meget sjelden gjest i Vest-Europa og det første av en voksen hann i Norge.

Det var på bakgrunn av disse fantastiske artene jeg valgte å droppe eksamenslesing og i stedet ta en ettermiddagstur til Lista, takket være en mor som villig til å stille opp som sjåfør! Det var med høye forhåpninger vi satte kursen mot Lista. Desverre kom vi ikke lenger enn Auglandsbukta før meldingen kom om at loen var flydd østover. Da vi allerede var på vei tok vi likeså godt turen. Desverre kom det ikke noen flere meldinger om at loen hadde blitt gjenoppdaget, slik vi håpet på. Da vi kom frem til fyrområdet tok jeg først en rask tur ned til Vågsvollvika. Etter noen minutter dukket damsnipa opp. Den var svært tillitsfull og det var mange som fikk fine bilder av den.

Damsnipe i Vågsvollvika. Foto: Tellef Barøy Vestøl

Damsnipe i Vågsvollvika. Foto: Tellef Barøy Vestøl

Det var artig å se så mange fuglefolk på Lista. Uansett hvor man kikket var det folk med kikkert. Ettersom det var ganske mange som så etter loen, bestemte jeg meg for å ta en tur til lebeltet for å se etter trosten. Ikke uventet var den ikke å finne. Derimot var det en del andre fugler å se, bl.a. sivhauk, tårnfalk, svartrødstjert, rødstjert og gråfluesnapper. Ettersom det begynte å bli ganske sent valgte vi å vende hjemover. Hadde et par stopp på vei hjem, men det ble ikke så mye nytt å se. Langs veien ned mot Steinsvika fant jeg derimot en noen boltit på et jorde. Telte 23 individer, men det kan godt ha vært flere. Boltiten er en art man ikke ser så ofte, og det er definitivt en av de vakreste vaderne. Selv om det ikke ble noen megarariteter var det allikevel en fin tur og damsnipa var jo tross alt et nytt kryss det også. Det ble også sett en god del andre sjeldne arter på Lista denne dagen, inkludert svartglente, enghauk og gulirisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar