Etter en relativt kort reise med Norwegian fra Kristiansand til Budapest via Oslo, ble vi møtt av János på flyplassen satte vi kursen mot Zemplénhøydene nordøst i landet. Etter et par timers kjøring ankom vi vårt bosted for de neste to nettene, et lite gjestgiveri utenfor landsbyen Bodrogkereszur. Allerede mens vi ventet på å sjekke inn fikk vi sett flere piroler i trærne rundt oss. Andre arter var blant annet turteldue, stjertmeis, flaggspett, bokfink og måltrost. Etter å ha sjekket inn tok vi en liten tur inn i landsbyen og besøkte huset til Zoli, en av de lokale guidene i området. Han hadde hekkende syriapsett i hagen og det var artig å få sett denne arten på nært hold. Her så vi også bieter, tornskate og svartrødstjert. Tilbake på hotellet spiste vi middag før vi prøvde å finne en ELVESANGER som sang iherdig fra andre siden av veien. Etter litt leting fant vi til slutt elvesangereren på sangplass. Turens første kryss var et faktum. Etter middag dro vi på en liten kjøretur til et kjerneområde for åkerrikse noen mil unna. Da dette er en art jeg kun har hørt tidligere hadde jeg høye forhåpninger om å endelig få sett en. Det tok ikke lang tid før vi hørte kreksingen fra en åker. Mens meg meg og mamma ventet i veikanten snek János og Zoli seg innpå fuglen samtidig som de spilte lyd. Deretter la de seg på alle fire i åkeren mens de ventet på at åkerriksa skulle komme nærmere. Da den var bare et par meter unna dem, styrtet de fram slik at ÅKERRIKSA ble skremt opp og vi fikk sett den godt mens den fløy foran oss. Et lite stykke lenger ned veien stoppet vi igjen og her hørte vi minimum ni åkerrikser kreksende fra et og samme sted! En fantastisk opplevelse!
En padde, Bufo viridis
Zoli, János og meg i skogene i Zemplen
Neste dag satte vi kursen mot et område hvor det skulle hekke keiserørn. På veien stoppet vi blant annet for å se på en syngende HAUKSANGER i noe kratt langs veien. Vi hadde også en liten stopp ved en liten våtmark hvor vi så blant annet titalls hvitkinnsvartterner, rørdrum og noen flotte HVITØYENDER. Etter en stund kom vi frem til et skogholt hvor kesierørna hekker. Ørna var ikke å se på reiret, men det tok ikke lang tid før ei KEISERØRN kom seilende over. Fra samme sted så vi også ei SMÅSKRIKØRN, men på ganske lang avstand. Deretter satte vi kursen mot et skogssområde for å se etter fluesnappere. Førtse fuglen vi så etter vi kom ut av bilen var en nydelig hann HALSBÅNDFLUESNAPPER! Fant derimot inegn dvergfluesnappere, men en fossekall var et artig funn da arten er ganske vanskelig å få sett i Ungarn. Senere sjekket vi ut en rekke lokaliteter for rapphøne, men uten hell. Derimot fant vi en rekke andre spennende arter, deriblant flere småskrikørner, svartstork, svartstrupe, SUMPSANGER og trostesanger. Ved en tilfeldighet oppdaget mamma en tartarfalk i ei høyspentmast! Vi fikk blant annet se tartarfalken ta ei vipe, men det varte ikke lenge før en musvåk stjal fra den byttet. Vi oppdaget også et nytt keiserørnreir til stor overrasklese for János og Zoli da dette var et ukjent territorium! Siste stopp for kvelden var ved et steinbrudd hvor håpet å få sett flere hauksangere, men da det var svært varmt var det ingen å se. Derimot fikk vi sett blant annet hubro, flere bietere og slangeørn her.
Neste morgen satte vi kursen mot nasjonalparken Hortobágy lenger sør i landet. Området utgjør i dag den største naturlige gresslette i Europa. På vei sørover hadde vi en rask stopp for å se etter dverglerke, men kraftig regn satte en stopper for det. Et litt mer kjøring kom vi til slutt frem til Hortobágy. Første stopp var ved et lite våtmarksområde hvor det vrimlet av fugl. Målarten her var DVERGSKARV, som vi så flere av. Andre spennende arter her var blant annet silkehegre, topphegre, stylteløper og over 40 hvitøyeender. Det var også en stor flokk med kaspimåker her, men dessverre var det ingen steppemåker å se denne gang. Etter en rask lunsj satte vi kursen mot et annet område i parken. Her var det et slags besøkssenter hvor parkerte og satte kursen mot noen fugletårn et stykke unna. Selv om det blåste ganske mye klarte vi ved hjelp av lyd å lokke frem noen PUNGMEIS som poserte villig. Nok et nytt kryss! En annen artig observasjon her var ei hornugle som hekket i ei tårnfalkkasse. Kanskje en idé i Kristiansand også? Tilbake ved besøkssenteret hadde János ordnet det slik at vi skulle få låne en bil med firehjulstrekk slik at vi kunne få tilgang til et område lenger inne i parken. Etter litt kjøring kom vi fram til et gigantisk fugletårn, med utsikt over enorme våtmarksområder! Grunnen til at vi hadde tatt turen ut hit var for å se etter en krøllpelikan som hadde holdt seg i området de siste dagene. Desverre var ikke krøllpelikan å se på sin faste plass, men det var masse annet å se på blant annet purpurhegrer, egretthegrer, natthegre og hvitkinnsvartterner. I tillegg kunne vi høre et mangfold arter fra sivsskogen, blant annet rørsanger, trostesanger, sumprikse og vannrikse. Plutselig ropte János at han så en stor hvit fugl midt inne i en skarveflokk. En rask sjekk med teleskopet kunne bekrefte at KRØLLPELIKANEN var på plass! Den hadde tilsynelatende vært bortgjemt bak den lille øya de satt på. Flott fugl, spesielt da den var i hekkedrakt. Resten av ettermiddagen brukte vi til å se etter divesre andre spennende arter som området har på by på. Blant annet besøkte vi et område hvor vi fikk studere hvitvingesvartterne på nært hold og vi besøkte en koloni med aftenfalk.
Vi studerer aftenfalk
Stork
Blåråke
Da rapphøne hadde vist seg å være svært vanskelig å finne så langt bestemte vi oss for å bruke neste morgen på å reise til et området i Romania hvor János ofte hadde sett rapphøne, selv uten å lete etter dem. Etter to og en halv times kjrøing kom vi fram til et område som omkranset noen store reservoarer. Det var tydelig at jordbruksteknikkene her var enda litt mindre moderniserte enn i Ungarn, noe som kan forklare at arter som Rapphøne er lettere på finne her. Nok en gang klarte János å lokke frem en hann ved hjelp av lyd! Det var artig å få sett RAPPHØNA løpe frem og tilbake over veien rett foran oss. Selv om det ikke ble noen flere kryss i Romania fikk vi noen nye turkryss i form av blant annet myrsanger, skogdue, dverglo og hortulan. Sistnevnte er en meget sjelden hekkefugl i Ungarn, selv om den er lett å finne her, bare noen få mil over grensen. Tilbake i Hortobágy brukte vi resten av ettermiddagen på å jakte på nye turkryss. I løpet av noen timer fikk vi sett blant annet havørn, triel, dvergmåke, kirkeugle, blåråke og hærfugl. Da skumringen kom sjekket vi ut noen områder som var passende for gresshoppesanger. Det tok ikke lang tid før vi hørte summingen dens. Etter litt leting fikk vi fanget opp GRESSHOPPESANGEREN i telskopet. Turens tredje Locustella!
Neste dag var det på tide å sette kursen mot Budapest. Det betød derimot ikke at det ikke skulle kikkes på fugl langs veien. Vi tok en ganske stor omvei for å besøke noen flotte lokaliteter langs veien. Første stopp var et våtmarksområdet hvor det var en stor hettemåkekoloni. Etter litt leting klarte vi å finne noen av svartehasvmåkene som også hekker her. I tillegg til måkene myldret det av andre fugler her. Flere titalls svarthalsdykker på nært hold var et flott syn, hvorav flere lå på reir. Andre nye turkryss her var dvergdykker, gråstrupedykker, stjertand og avosett. Siste stopp for turen var ved et jordbruksområde hvor det hekker noen par med brakksvaler. Det tok ikke lang tid før vi hadde to-tre BRAKKSVALER over hodene vårene. En aldeles nydelig fugl! Vi fikk også se et par som var i gang med å grave en reirgrop på et jorde. Da dette var et jordet hvor det dyrkes ris, skulle det oversvømmes om noen dager. Etter en rask telefon med noen ansatte i nasjonalparken, fikk János ordnet det slik at oversvømmingen kunne utsettes til hekkingen var over. Deretter satte vi kursen mot Budapest hvor vi skulle tilbringe resten av helgen og kikkerten kunne legges på hylla. Selv om det ikke ble noen vannsanger var det en helt fantastisk tur! Var utrolig å se hvor mye fugler det var overalt. Uansett hvor man stoppet, var det nok av fugl å se på. Ta gjerne kontakt for ytterliger info eller artsliste. János kan kontaktes på http://www.sakertour.com/.