onsdag 9. mai 2012

Terje, Rune og Ragnar på danmarkstur.


Torsdag 26. til lørdag 28. april gikk vår årlige fugletur til Nord-Jylland av stabelen for femte år på rad, og denne gang fikk vi også selskap av Rune Røsstad. Denne gangen var vi ikke fullt så heldige med været som vi pleier. Regnet pøste ned da vi kjørte om bord i SuperSpeed i Kr.sand, men rett etter ankomst Hirtshals ble det oppholdsvær. Etter å ha fått med oss to topplerker på jernbanestasjonen, tok vi en skådeøkt fra Hirtshals fyr, og her fikk vi krysset av de første sjøfuglartene på turlista, bl.a. smålom, svartand, havsule, storskarv og splitterne. Noen-og-tredve arter seinere satte vi oss i bilen med kurs for Skagen.


Sjøfuglskåding ved Hirtshals fyr.
Ved ankomst Color Hotel Skagen ble vi hilst velkommen av en liten armada av rovfugl på trekk i lav høyde. Musvåker og spurvehauker suste forbi ved siden av, og over hotellet. Dessverre tok det brått slutt samtidig med at det også sluttet å regne lite…

Etter hvert ble det bygevær med perioder med opphold, så resten av ettermiddagen og kvelden kjørte vi rundt og rekognoserte med noen stopp her og der. Blant annet hadde vi en liten skådeøkt på Nordstrand som ga sivhauk og myrhauk. Vi besøkte gråstrupedykkerne i Ellekrattet, og vi hadde en liten tur inn til vårt faste observasjonssted ”svartglentebunkeren” inne i Reservatet.


Rune oppdager turens første glente.

Fredagen kom med lettskyet oppholdsvær og litt vind, og denne morgenen og formiddagen var avsatt til rovfuglskåding fra svartglentebunkeren i Reservatet, og det ble en dag med mye rovfugl i lufta i til dels lav høyde. Våkene dominerte stort, men etter hvert fikk Rune gleden av å kunne hale i land turens første glente. Etter noen timers skåding kunne vi oppsummere minst 300 musvåk, et 50-talls fjellvåk, 7 glenter, 3 havørn, 3 sivhauker og noen spurvehauker og tårnfalker. I tillegg fikk vi med oss litt av det store ringtrost-trekket som hadde vært i området de siste dagene, samt traner på nært hold.


Glente

To havørner

To glenter

Etter en rask feltlunch hadde vi tenkt å ta en tur til Flagbakken, men ved ankomst parkeringsplassen hadde ettermiddagsbygene satt inn, og stedet var folketomt akkurat som dagen før, så vi bestemte oss for å kjøre sørover litt tidligere enn planlagt. Ved Jerup strand litt nord for Fredrikshavn var det igjen opphold, og etter litt skåding i sterk vind kunne vi bl.a. notere snadderand.

Deretter kjørte vi videre mot vårt mål for kvelden, Hotel Søparken i Aabybro ikke langt fra fuglereservatet Ulvedybet. Underveis passerte vi ei glente i glideflukt rett ved motorveien i nærheten av Sæby. Kvelden tilbrakte vi i fugletårnet i Ulvedybet. Her var det mye fugl, og vi kunne nå krysse av bl.a. skjestork, skjeand, stjertand, sotsnipe, toppdykker, tundralo, dvergmåke, avosett og rødnebbterne. På vei tilbake til hotellet kjørte vi sakte forbi den gjerdestolpen ved et jorde i Sønder Økse der det alltid pleier å sitte en kornspurv, og der satt den trofast og ventet på oss denne gangen også.

Lørdagen kom med godvær, lite vind og tidvis lettskyet, noe som gir bra observasjonsforhold i Vejlerne hvor vi skulle tilbringe den siste dagen. Vi startet i nord ved Han vejle, og her kunne vi notere oss for stedets spesialiteter: Skjeggmeis på kort hold, årets første svartterner som akkurat var ankommet, et tosifret antall svarthalsdykkere og flere snakkesalige rørdrumer. Sivhauker svinset og svanset hele tiden over takrørskogen, og Terje oppdaget også to havørner langt nede i sør.

Sivhauk hann
Sivhauk hann

Vi fikk også med oss en ny underart. Blåstrupe av den sørlige underarten cyanecula (hvit eller manglende strupeflekk der ”vår” blåstrupe har en rød flekk) har nemlig begynt en forsiktig kolonisering av området. Det begynte så smått i fjor med en syngende hann på demningen mellom Han vejle og Lund fjord, samt noen få til andre steder i Limfjordsområdet. Denne våren har antallet økt litt, og 2-3 hanner er registrert syngende ved demningen i Han vejle. Dette er da også den store kryssearten for de danske ”birdere” i området, så det var til tider folksomt ved territoriet til den ene ”blåhalsen” som sang denne morgenen.

Så fulgte vi løypa videre innom de fleste skjul og tårn, og et annet høydepunkt var minimum 2500 hvitkinngjess i Arup vejle og 2000 ved Bygholm. Her var også svarthalespovene på plass sammen med noen hundre avosetter og 3 skjestorker. Den siste arten vi fikk med oss i Vejlerne var en rødstjert i veikanten som vi oppdaget fra bilen.

Skjeggmeis hann
Skjeggmeis hann

Så var det tid for å sette kursen nordover igjen, og mens vi ventet på ferja i Hirtshals hadde vi tid til nok ei lita økt på fyrbakken. Her klarte Terje å finne ei ung polarmåke som satt sammen med gråmåker i grundtvannsområdet ved stranda nedenfor, og Rune fant en liten flokk med sandløpere som hadde tatt seg en rast på noen steiner rett ved stranda. Det er jo en art som ses mye sjeldnere på vårtrekket enn om høsten.


Sandløpere

I alt ble det 108 turarter denne gang, bare tre færre enn i fjor. Det må vi si oss godt fornøyd med, værforholdene tatt i betraktning.

Og, snipp, snapp, snude, så var nok en vellykket tur udi det danske, ude…

Alle bilder: Terje Sødal og Rune Røsstad. Tekst: Ragnar Tømmerstø.

1 kommentar:

  1. Kule bilder, pappa;-) Hilsen din datter som heter....Åshild!!

    SvarSlett