fredag 6. september 2019

Foreningstur til Jæren 11.-13 mai

Vi var 6 stykker som dro bortover fredag ettermiddag i to biler. En kom fra Bergen og dukket opp lørdag formiddag. Foreningen hadde leid et hus på Obrestad som vi hadde som base. Huset lå nær havet, og kort vei ned til havna gjorde at stedet var perfekt til å se på sjøfugl.

Da vi nærmet oss Bryne fikk Fredrik melding om at det var en purpurhegre som holdt seg ved Orrevannet. Det tok oss ikke lange stunden før vi var på plass, sammen med en flere andre fuglefolk.

Selv om fuglen kun kunne sees gjennom teleskopet på lang avstand ble det et nytt kryss i Norge for fuglen. Deretter kjørte vi litt rundt i området og så på fugl, blant annet Håtangen og Søylandsvannet, før vi endte opp i huset og hadde en fortreffelig tacokveld. Det var jo fredag.

Lørdagen var noen ekstra tidlig oppe for å se etter sjøfugl nede ved havna. Det var mye vind og ikke mange gradene i lufta. Utover formiddagen var vi innom de fleste stedene som er verdt å besøke. Vi begynte i nord ved Harvelandsvannet. Så fulgte Revetangen der det som regel er vandrefalk. Vasshus, Frøylandsvannet , Søylandsvannet stod så for tur. Vi fikk med oss de fleste artene av ender den dagen. Deretter ble det matinnkjøp og en hyggelig kveld i huset på Obrestad.

Søndagen startet med frokost før vi pakket sammen og gjorde oss klar for hjemveien. Vi tok ytre veien langs Jærkysten for å besøke Kvasshelm og Bjårvatnet før vi satte kursen hjemover. Det ble en respektabel artsliste i det kjølige maiværet:
Knoppsvane, Grågås, Hvitkinngås, Gravand, Stokkand, Snadderand, Skjeand, Brunnakke, Krikkand,
Bergand, Toppand, Ærfugl, Svartand, Sjøorre, Havelle, Kvinand, Laksand, Siland, knekkand.


Smålom, Islom, Horndykker, Toppdykker, Havhest, Havsule, Storskarv, Toppskarv, Gråhegre,
Purpurhegre,
Spurvehauk, Vandrefalk, Havørn, Sivhauk, Musvåk, Kongeørn
Sothøne, Tjeld, Sandlo, Dverglo, Heilo, Vipe, Steinvender, Myrsnipe, Grønnstilk, Strandsnipe, Rødstilk,
Gluttsnipe, Svarthalespove, Lappspove, Småspove, Storspove, Enkelbekkasin,
Hettemåke, Fiskemåke, Gråmåke, Svartbak, Sildemåke, Krykkje, Polarmåke, Grønlandsmåke,
Rødnebbterne, Makrellterne, Lunde, Alke, Lomvi, Teist,
Bydue, Ringdue, Tyrkerdue, Sandlerke, Sandsvale, Taksvale, Låvesvale, Tårnseiler, Skjærpiplerke, Heipiplerke, Linerle, Gulerle, Steinskvett, Måltrost, Rødvingetrost, Gråtrost, Svarttrost,
Munk, Sivsanger, Tornsanger, Løvsanger, Gransanger, Kjøttmeis, Blåmeis, Skjære, Kaie, Kornkråke, Ravn, Kråke, Svartkråke,
Stær, Gråspurv, Pilfink, Bokfink, Tornirisk, Gråsisik, Stillits, Grønnfink, Grønnsisik, Sivspurv,
Rødstrupe


Totalt: 107 arter. Mere stoff kommer i Piplerka

Utsikt fra huset på Obrestad. Foto: Rolf Sunde 
Sivhauk. Foto: Håvard Trygsland


Ute i felten på Revesvingen. Foto: Rolf Sunde

Grønnstilk. Foto: Rolf Sunde

Tekst: Rolf Sunde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar