Tilbrakte en uke i Kemer, Tyrkia i påska og selv om det ikke var noen fugletur ble det allikevel noen spennende arter. Kemer er en by 40km sør for Antalya, helt sør i Tyrkia. Stedet har vokst seg stort på turisme, og det er svært mange nordmenn her. Dette merker man også godt blant de lokale selgerne og kelnerne som gjerne kan mange norske fraser. Selv om det ikke var noen fugletur ble det litt tid til fuglekikking nå og da.
Kemer
Så ikke så veldig mange arter rundt Kemer, men noen ble det. Selv om det er vår var det overraskende lite sangaktivitet. Med bedre tid og gjerne en sykkel kan man sikkert finne flere arter i området. Er mye pinjeskog rundt byen og man kan sikkert finne tyrkerspettmeis her, selv om jeg ikke så noen denne gangen. Araberbylbyl er en spennende art som er vanlig i parker og hager. Av andre arter jeg så rundt Kemer var bl.a. silkehegre, isfugl, alpeseiler,stjertmeis (som forresten ser helt annerledes ut enn de i Norge), gulbeinmåke, bleksanger og rødhodevarsler.
Phaselis
Phaselis er et lite område med romerske ruiner noen kilometer sør for Kemer. hadde en ettermiddagstur hit for å se om jeg kunne legge til noen arter til turlista. Til min store overraskelse var det en større dam omringet av takrør her, noe jeg hadde oversett forrige gang jeg var her. Over dammen var det hundrevis av svaler og seilere som virret rundt, hovedsakelig låvesvale og alpeseiler, men også tårnseiler, taksvale, sandsvale og enkelte amursvaler. På vannet var det sothøne, sivhøne og dvergdykker. Langs vannkanten var det enda flere spennende arter, blant annet en bronseibis, en purpurhegre, og minst to dvergrørdrum som gjemte seg i sivet. Ei slangeørn kretset også over dammen. Med mer tid og flere besøk kunne jeg utvilsomt sett flere arter her.
Elmali
Den nest siste dagen hadde vi leid bil for å ta en tur opp i fjellene for å lete etter noen arter jeg fortsatt manglet på verdenslista. Etter et par timers kjøretur var vi kommet opp i fjellene og første stopp var ved Göltarla Golu, en kunstig innsjø ca. 1000 moh. Selv om jeg ikke hadde med teleskop ble det allikevel noen turkryss her i form av blant annet egretthegre, rustand, toppdykker, ørnvåk og middelhavssteinskvett. Da dette ikke var målet for dagen kjørte vi raskt videre mot Elmali hvor vi hadde en kjapp lunsj.
Etter å ha navigert oss gjennom den lille byen Elmali kjørte vi opp mot Gügü Beli som er et fjellpass ca. 1870 moh. Brukte noen timer langs veien her og det var et fantastisk fugleliv her, sammenlignet med i lavlandet. De vanligste artene i denne høyden er middelhavssteinskvett, steinskvett, balkanmeis, klippespettmeis, stillits, gulirisk og bokfink. Blant de mer eksklusive artene som vi også så flere av var svartstrupesanger, rødstrupesanger, rosenvarsler, rustspurv, hekkspurv og klippespurv. Dagens første kryss kom i form av noen rødpanneirisk ved en rasteplass. En flott liten fugl som vi så mange av. Dagens andre kryss kom i form av to furusangere som virret rundt i noen trær. Ei snømus var også en artig overraskelse. Var også overraskende mange skilpadder å se i området. Ved to anledninger måtte vi stoppe bilen for å la dem passere over veien
Høyere oppe ved selve passet var det litt andre arter å se. Vegetasjonen var mer åpen og karrig her. I grøftene var det mange finker som furasjerte, hovedsakelig gulirisk og tornirisk, men også mange rødpanneirisk. Andre arter vi så her var hærfugl, alpekråke, svartrødstjert, rødstjert, og en flott steintrost hann som var dagens tredje kryss. På vei tilbake til Elmali var det ikke så mye nytt å se, men dagens fjerde og siste kryss var en mestersanger som forsvant like raskt som den dukket opp. Var derimot ganske skuffet over ikke å ha sett hvitstrupenattergal og hvitryggsteinskvett, to av hovemålene for dagen. Håper å få sett de en annen gang, gjerne på et returbesøk lenger øst i Tyrkia. Allikevel en flott dag med mange flotte arter og fire nye kryss.
Tyrkia er et flott reisemål med mange flotte fuglelokaliteter innefor rekkevidde av alle de store turistdestinasjonene. Landet kan i tillegg til mange vanlige middelhavsarter også by på en rekke eksklusive arter med mer østlig utbredelse. Under følger en liste med artene jeg så i løpet av ferien:
Rustand
Dvergdykker
Toppdykker
Sothøne
Sivhøne
Stork
Bronseibis
Silkehegre
Egretthegre
Purpurhegre
Gråhegre
Dvergrørdrum
Ørnvåk
Slangeørn
Grønnstilk
Strandsnipe
Gulbeinmåke
Makrellterne
Tyrkerdue
Palmedue
Bydue
Alpeseiler
Tårnseiler
Isfugl
Hærfugl
Topplerke
Dverglerke
Låvesvale
Amursvale
Taksvale
Sandsvale
Klippesvale
Trepiplerke
Linerle
Gulerle
Steinskvett
Middelhavssteinskvett
Rødstjert
Svartrødstjert
Buskskvett
Svarttrost
Duetrost
Steintrost Nytt kryss
Blåtrost
Munk
Rødstrupesanger
Svartstrupesanger
Mestersanger Nytt kryss
Sivsanger
Rørsanger
Bleksanger
Løvsanger
Furusanger Nytt kryss
Kjøttmeis
Svartmeis
Balkanmeis
Stjertmeis
Klippespettmeis
Araberbylbyl
Rosenvarsler
Rødhodevarsler
Nøtteskrike
Skjære
Kråke
Alpekråke
Gråspurv
Bokfink
Grønnfink
Stillits
Tornirisk
Gulirisk
Rødpanneirisk Nytt kryss
Rustspurv
Hekkspurv
Klippespurv
Kornspurv
Mange flotte arter, høres ut som et spennende reisemål. Blir kanskje Tyrkia nest gang familien skal til syden.
SvarSlettMye å se i Tyrkia ja! Det er gode fuglelokaliteter innenfor rekkevidde av alle de kjente turistreisemålene. Dette var mitt femte besøk, men første på våren. Håper en gang å leie bil fra Antalya og reise litt lenger øst. Mange spennende arter å se der, spesielt i Aladagfjellene og i området rundt Birecik ved Eufrat.
SvarSlett